GY.I.K - Gyakran Ismételt Kérdések

 • 1, Hogyan tudja megrendelni ( regisztrálni ) programjainkat ?
 • 2, Milyen termék támogatást kap a regisztrált ügyfelünk ? 
 • 3, Lehet-e windows programot futtatni Linux alatt ?
 • 4, Windows7,8,10 alatt hogyan működnek a win alapú LafiSoft programok, van valami eltérés a szokványos telepítési módtól ?
 • 5, Mit jelent és mi a jelentősége ha program BDE-s és Dbase táblákat használ ? ( A telepitő neve tartalmazza a BDE kifejezést ) 
 • 6, Mit jelent és mi a jelentősége ha program SQLITE táblákat használ ? ( A telepitő neve tartalmazza a SQLITE kifejezést ) 
 • 7, Mit jelent és mi a jelentősége ha program MYSQLEMB- táblákat használ ? ( A telepitő neve tartalmazza a MYSQLEMB kifejezést ) 
 • 8, Mit jelent és mi a jelentősége ha program MYSQL táblákat használ ? ( A telepitő neve tartalmazza a MYSQL kifejezést ) 
 • 9, Hogyan müködik az online számlázás a LafiSoft programok esetén, milyen adatokhoz lehet hozzáférni amikor a program a NAV felé küldi a számlákat? 
 • 10, Mi az előnye, hátránya a felhőben dolgozó programnak Képes a LafiSoft felhőben dolgozni ? 
 • 11, Mi az előnye, hátránya a elszigetelt gépen dolgozó programnak LafiSoft programok hogy működnek ebben az esetben ? 
 • 12, Mi a LafiSoft koncepciója hogy a felhő alapú és lokális rendszerek előnyős oldalait egyesítse saját programjaiban?

1,  Hogyan tudja megrendelni ( regisztrálni ) programjainkat ?

Ön jelzi vételi, regisztrációs szándékát, megadja nekünk telefonon, faxon, email-ben, megrendelő ürlap kitöltésével adatait. Cég pontos nevét, telephelyét, levelezési cimét, és adószámát. Az adószámból képezzük az Ön regisztrációs kódszámát, amit a programban a regisztrációs pontban kell beirnia. Továbbá hagyományos postai úton elküldjük Önnek a programot tartalmazó csomagot, amely a következőből áll:
1 db. felhasználói kézikönyv,
1 db. programot tartalmazó CD,
1 db. fejlesztői nyilatkozat a programról, amelyet az APEH esetleges ellenőrzés esetén kér,
1 db. átutalásos számla 8 napos fizetési határidővel.

A weboldalunkon az általános megrendelő pont kitöltését követően az interneten történő vásárlás jogszabalyainak megfelelően teljesítjük megrendelését. 

 https://www.lafisoft.hu/megrendelo 


2, Milyen termék támogatást kap a regisztrált ügyfelünk ? 

Aki kifizette a licenszdijat  kollátlan ideig jogszerüen használhatja a programot. Biztosítunk telefonos tanácsdadást. Számitógépes távprogrammal a felhasználó gépén  segitünk a felmerült problémák megoldásában. Különösen fontos az esetleges adatvsztések helyreállítása. 


3, Lehet-e windows programot futtatni Linux alatt ?

Létezik a Linux-ban egy wine nevű program. Ez képes feltelepiteni és futtatni windows programokat. Ezt a lehetőséget ahol működőképes, a programok részletezésében ezt egyértelműen jelezzük.


4,  Windows XP,Vista, 7,8,10 alatt hogyan működnek a win alapú LafiSoft programok, van valami eltérés a szokványos telepítési módtól ?

Minden Windowsra tervezett programunk möködőképes a jelenleg hasnálatos Windows operációs rendszereken. Telepitése teljesen szokványos. Azonban az inditó ikonnál be kell kapcsolni a rendszergazda hozzáférést . Az sqlite, és mysql adatbázis motort használó verziók esetében a fentiekre nincs szükség. Rövid videó egy tipikus LafiSoft program telepitésről : https://www.youtube.com/watch?v=1apxEpk17l8


5, Mit jelent és mi a jelentősége ha program BDE-s és Dbase táblákat használ ? ( A telepitő neve tartalmazza a BDE kifejezést ) 

Az adatokat a program  lassan 18 éve népszerű un. Dbase adttáblában tárolja. DBASE előnye hogy egyszerű könnyen szerkeszthető.  A 18 év alatt annyi adat tárolódott el ebben a tárolási fomában hogy a korszerübb adattárolási szerkezetek ( (sql) nem képes kiszoritani lecserélni.  Ennek oka hogy a mikro és kisvállalkozások (1-15 fös)  10-10 éve elégedetten használják internettől elszigetelt gépeiken, ezzel megoldva egy pár datvédelmi problémát.  A BDE telepitő tartalmaz egy un. Borland Adatbázis Server-t ( BDE ) aminek egyszeri telepitése alapvető a Dbase rendszer esetén. Ez minden BDE alapú telepítünk tartalmazza.  Tipikus BDE-s rendszer tleepitése az alábbi videón jól követhető:  https://www.youtube.com/watch?v=1apxEpk17l8


6, Mit jelent és mi a jelentősége ha program SQLITE táblákat használ ? ( A telepitő neve tartalmazza a SQLITE kifejezést ) 

Ennek az adattárolási tipusnak a program nem épül be az operációs rendszerbe.  Windows telepítőkészlet a c:\lafisoft könyvtárba másolja a program összetevőit, majd elkészíti az indító ikont az asztalon és a program bejegyzést a start menüben. Ha pendrivére telepíti, hordozható számlázója lesz. Azaz, ha történetesen az  ügyfél gépén szeretne saját számlát készíteni, nincs semmi akadálya. Az adatbázis motor sqlite amit a Thunderbird levelező vagy a Firefox böngésző is használ.  Az adatbázis egyetlen fájlban tárolódik. Az online és offline szálmázók  teljesen korekkten müködnek pendrivéröl, vendég számitógépen. 


7, Mit jelent és mi a jelentősége ha program MYSQLEMB- táblákat használ ? ( A telepitő neve tartalmazza a MYSQLEMB kifejezést )

Ennek az adattárolási tipusnak ismét az előnye hogy a program nem épül be az operációs rendszerbe.  Windows telepítőkészlet a c:\lafisoft könyvtárba másolja a program összetevőit, majd elkészíti az indító ikont az asztalon és a program bejegyzést a start menüben. Ha pendrivére telepíti, hordozható számlázója lesz. Azaz, ha történetesen az  ügyfél gépén szeretne saját számlát készíteni, nincs semmi akadálya. Az adatbázis motor mysql annak un. embedded verziója.  Az adatbázis nem egyetlen fájlban, hanem egy adatbázis mappában tárolódik. Az online és offline szálmázók  teljesen korekkten müködnek pendrivéröl, vendég számitógépen. 


8Mit jelent és mi a jelentősége ha program MYSQL táblákat használ ? ( A telepitő neve tartalmazza a MYSQL kifejezést ) 

Ezek a verziók rendelésre készülnek nem tölthetőek le az oldalról. Bezümelése informatikai ismereteket igényel. Négy -öt terminálos hálózatos programok esetén használatos mysql vagy mariadb szerverre épitett klines programok összessége. Naggysebességű internet esetén a kliensek az interneten keresztül is dolgozhatnak a szerveren.


9, Hogyan müködik az online számlázás a LafiSoft programok esetén, milyen adatokhoz lehet hozzáférni amikor a program a NAV felé küldi a számlákat? 

LafiSoft online számlázó verziók csak néhány másodperce kapcsolódnak az internetre és csak a NAV által előírt számlabeküldések és lekérdezések idejére. Az elköldött és fogadott adatok szigorúan a beküldött számlákkal kapcsolatosak.  Az xml_most mappa tartalma azokat az információkat ami a beküldés folyamatának része. Ezek XML fájlok a beküldött számla és az azza kapcsolatos  adatcsere elemek, azok naplózása. 

10, Mi az előnye, hátránya a felhőben dolgozó programnak, képes a LafiSoft felhőben dolgozni ? 

Előnyök: 

Centralizóció következtében nagyon preciz programok készülhetnek , mivel sok ezer ügyfelet képes kiszolgálni egyszerre. A program ára alacsony mivel a feljesztési költségek sok ügyfélre oszthatóak szét. Mivel egy programot kell frissíteni amit minden felhasználó azonnal használatba vehet gyors a frissitési metodika. Magas szintü és biztonságos az biztonségi mentés rendszer teljesen automatikus. Nem igényel telepítést általában böngészövel, webszerrverre kapcsolódik. Igénytelen a számítógép szempontjából, internetre épül,  gyenge géppel is működőképes. 

Hátrányok:

Magas a biztonsági szint, mivel minden ügyfél egy rendszerbe lép be , a rendszert védve komoly biztonsági és beléptetési funkciók müködnek. Müködésképtelen ha nincs internet, sebessége erősen függ az internet kapcsolat minőségétől,. Nincs , nem jellemző egyedi kérések teljesitésére mert költséges, ha nem mindeki számára efogadható a kért speciális programódositás. Nem használhatóak azok a programozási technikák ami a felhasználó számára nagyon kényelmes de a hatalmas adatmozgatási igény az inteneten keresztül néh használhatatlanul lassú. ( ilyen például aza az eset amikor a LafiSoft program  a számlás modul a meghiváskor automatikusan megjeleniti az eddig kiállított számlákat rállva az utolsó elkészítettre. ) 


11, Mi az előnye, hátránya a elszigetelt gépen dolgozó programnak LafiSoft programok hogy működnek ebben az esetben ? 

Előnyök:  Maximális az ügyfél adatainak  biztonsága mivel, az adat a számitógépen tárolódik, kizárva a az illetéktelen hozzáférést.  Mivel intenet független alapvetően nem lehetnek ebből eredő üzemszünetek, várakozások.  Kérésre speciális kérések is kivitelezhetőek mert ezek az adott gépre érvényesek és nem érintik a főverziót bár a program egyedivé válik  Kihasználva a helyi gép teljesitményét igényes adatmegjelenitésű modulok készithetőek mivel az adatolvasást és grafikus megjelenítést nem kortlátozza az internet sebesség, csak a gép belső teljesítménye.  Izolált rendszer következtében nincsenek  extrém erős biztonsági és hozzéférési eljárások. 

Hátrányok: Minden egyes programot egyedileg kell frissiteni, szükséges a gép tulajdonosának segitsége, vagy távkarbantartó programmal mi végezzük el a frissitést de minden esetben egyenként, a program használójának segitségével aki engedélyezi hogy a gépén.Más egyszerűbb esetben letőlti a frissítést a weboldalunkról és feltelepíti. Noha a program napi szinte végez biztonsáégi mentést az adatrhiválást kűlső tárolóra a gép karbantartójának kell megoldania. 


12, Mi a LafiSoft koncepciója hogy a felhőalapú és lokális rendszerek előnyős oldalait egyesítse saját programjaiban?

Jelenleg zárt rendszerű MYSQL szervert használunk amelyeket erre kifejlesztett kliens programok érnek el és kezelnek le. A szerverre beállítástól függően lokális hálózaton vagy interneten is lehet kapcsolódni.